Kayan Yazı

Başrolünde Lee Min Ho ve yeni nesilin sevilen oyuncusu Ahn Hyo Seop'u bir araya getiren sinema filmi "Omniscient Reader's Viewpoint" 2024'te yayınlanacak

11 Kasım 2014 Salı

The Story of the First King's Four Gods / Legends (2007)

Dizi Adı:  The Story of the First King's Four Gods / Legend of the First King's Four Gods /
 Legends / Tae Wang Sa Shin Gi
Yayın Yılı: 2007
Yayın Kanalı: MBC
Bölüm Sayısı: 24
 
Dizleri arşivlemeye ne zaman başladım diye düşünürken üniversite dönemime kadar uzandığını fark ettim. Bloğu açalı da hayli zaman geçmiş ama de şu ana kadar bu yapıma dair birşeyler yazmak aklıma gelmemiş. Uzun süre önce sebebini anımsamasam da klasörleri tarayınca her nasılsa diziyi arşivimden sildiğimi gördüm. Neyseki Yeppuda Firari bloğunda yer vermiş. Bu şekilde yeniden edinme imkanım oldu. Zamanında güzide oyuncularımdan Bae Yong Jun'ın az sayıda yer aldığı diziden biri, keşfettiğim dönem severek izlediğim rollerindendi. (Lord Hwan-ung değil. Daha çok Dam Deok) (Koreli oyunculardan size kendini aşık eden ilk oyuncu kimdir diye sorsanız cevabında yer alan oyuncudur kendisi:) Winter Sonata'da kalbimi çalmıştı. Keşke oyunculuğu bırakıp prodüktörlüğe falan geçmeseydi.

Hikaye biraz karmaşık işlenmiş. Yeniden izlemeye başladığım şu günlerde anlayabildiğim ölçüde anlatmaya çalışacağım. Kogurya devrinden bin yıl önce Kore'sinde dört kabile yaşamaktadır. Beyaz Kaplan'ın koruyucusu Baekho halkı, Mavi Ejderha'nın koruyucusu Cheongnyong halkı, Siyah Kapmumbağa'nın koruyucusu Hyeonmu halkı ile Anka Kuşu koruyucusu Jujak halkı. Efsaneler Jyusin kralının bin yıl sonra Jooshin'in kral yıldızıyla doğup tüm ülkeye hükmedeceğini söylemektedir. On yıl önce ise kral yıldızı gökte belirmiştir. 385 yılında Siyah Yılan Kaplumbağa klanının şefi son günlerini yaşarken yeni şef büyüsel bir seçimle belirlenir. Adam ölmeden önce vasiyet eder. Eğer evlat edindiği kızı Su Jini günün birinde siyah ankaya dönüşecek olursa verdiği söz uyarınca O'nu öldürmesi gerekmektedir. Günler geçer. Kabile şefi Hyungo, Su Jini'ye Cennetin Kralı'nın oğlu hikayesini anlatır:

Cennetin kralının oğlu Hwan-ung, günü birinde dünyaya iner ve Tae Beak dağında seçtiği bir bölgede Jooshin adını verdiği ülkeyi kurar. Barışın hüküm sürdüğü topraklar ateş rahibesi Kajin önderliğindeki Kaplan Kabilesi'nin saldırısına uğrar. Acımasız bir savaşçı olan Kajin okla vurulur ve sığındığı mağarada Hwan-ung'ın tanrısal gücü ile şifa bulur. Uyandığında kurtarıcısı yoktur. Kadın bir daha Hwan-ung'nın halkına saldırmaz. Ancak diğer topluluklara karşı aynı merhameti göstermez. 


Ayı kabilesinden güzel Sae Oh onlara karşı başarılı bir direniş sergiler. Hwan-ung, Kajin'in aksine kadının insanlara duyduğu merhameti uzaktan izler ve aynı acıyı duyar. Savaşı bitirmenin yolu bellidir. Kendisine meydan okuyan Kajin'in ateş gücünü alır ve onu adını "Anka'nın Kalbi" verdiği cam bir küreye hapseder. Herşeye rağmen Kajin kendisine sunulan kadere içerler gözükmez. Hatta gücünü geri almasını salık verenleri acımasızca susuturur. Lord Hwan-ung'un insanlarından biri, O'nun kadını olmak için topraklarını terk etmeyi seçer. Bu arada aralarında Ayı halkının olduğu insanlara seslenen Hwan-ung, Sae Oh'u yanına çağırır ve O'na Anka'nın Kalbi'ni taşıma ve koruma görevini verir. Sae Oh olağanüstü güçlere sahip değilken bunu yapabileceğinden emin değildir. Kalbi zaten adama aitken buyruğuna karşı çıkmaz. Artık güneyin muhafızı olarak Anka'nın Kalbi'ne sahiptir. Kendi başına gücü kontrol etmenin denemelerini yapar. Geceye katılan Hwan-ung sayesinde öğrenir de. Gün doğarken kadının aşkı karşılık bulmuştur. Oysa tam da o anda Kajin içinde kabaran kıskançlık ve nefretle birlikte ikisini izlemektedir.

Sae Oh'un Lord Hwan-ung'nun çocuğunu taşıdığı haberi Kajin'e ulaşır. Eğer bu dünyada adama sahip olamayacaksa sevdiklerini de elinden almaya yemin eder. Bir kez daha kan döken liderdir. Ayı Kabilesi'nin köyünü yerle bir eder. Yıkım sürerken Sae Oh bir mağarada çocuğunu dünyaya getirir. Onu birine emanet edip mücadeleye katılır. Ancak Kajin çocuğu ele geçirir. Zaten ona ait olan ateş gücünü getirmesi için Lord Hwan-ung'a haber gönderir. Sae Oh ise bebeğinin alındığını öğrenmiştir. Buluşma noktasına giden de O'dur. Görünüşe göre Sae Oh'un bir zamanlar hakim olduğu gücü kontrol edebilmesi Kajin'in nefretini körükler ve bir damla merhamet göstermeksizin bebeği uçurumdan atar. Sae Oh yaşadığı derin acıyla birlikte kristal üzerindeki kontolünü kaybeder. Her ne kadar Lord Hwan-ung kollarında hayatta kalan bebekle belirse de O artık benliğini yitirmiştir. Öfkesinin sonucunda bedeninden Kara Anka ortaya çıkar ve tüm ülkeyi ateşe verir. Lord Hwan-ung batının muhafızı Beyaz Kaplan (Poong Baek)'ı Kara Anka ile savaşması için çağırır. Ancak sonuç yoktur. Bu Kez Doğu'nun Muhafızı Mavi Ejderha Woo Sa ile Kuzeyin muhafızı Yılan Kapmumbağa (Woo Sa)'yı gönderir. Suyun gücü yanan ülkedeki alevleri söndürür. Yine de bu üç birleşseler de Kara Anka'yı ortadan kaldırmaları mümkün değildir. Çünkü dört koruyucu birlikte var olmak üzere yaratılmıştır. Kara Anka'nın yok edilmesinin tek yolu vardır. Lord Hwan-ung acı çeken halkın çığlıklarına duyarsız kalamaz. Kendisi insani duyguların ötesinde bir varlıktır. Ellerinde beliren yay ve okla sevdiğinin hayatına son verir. Yere bıraktığı oğlu Dan Goon'u kucağına alan Lord Hwan-ung en sonunda ilgisini Kajin'e yöneltir. Kadının kibri sona ana değin devam eder. Kendini uçurumdan bırakır.

Yangınları bitiren yağmur yedi gün boyunca devam eder ve ülke sular altında kalır. Lord Hwan-ung mühürlemesiyle birlikte dört muhafızın simgesini ortadan kaybolur. Varisini geride bırakan tanrının oğlu cennete döner. Kehanetine göre günün birinde cennetten gönderilecek olan bir kralla birlikte dört muhafız yenidenn uyanacaktır. (Daha sonra Lord Hwan-un'ın büyüyen oğlu, Chosun halkının kurucu lideri Kral Dan Goon, başkent Asadal'ı kurar.)

 

Kore'nin üç krallık Koguryeo, Baekjae ve Silla devridir. Aradan tam iki bin yıl geçmiştir. Takvimler 375 yılnı gösterirken Sosurim Hanedanlığının beşinci yılında Jyusin kralının yıldızı gökte parlayacak ve beklenen hükümdarın yıldızı görülecektir. Bu muhafızların da uyanacağı zamandır. Koruyucu sembolüne sahip olmak, Hwanchunhae toplumu gibi güce hakim olma arzusundaki kimi halkaların en büyük amacıdır. Onları bir şekilde edinen ya da en başından beri koruyanlarsa saldırıya uğrayacaktır. Beyaz Kaplan, sembolü demirci köyü Malgal'da uyanır. Sakinleri kılıçtan geçirilir. Kaçan birkaç şanslı köylü karşılarına çıkan Yılankaplumbağa Köyü koruyucularının sembolü sayesinde hayatta kalır. Aynı gece Dam Duk dünyaya gelirken kral yıldızı gökte belirir. Baekjae Jin bölgesinde  Mavi Ejderha'nın sembolünü yansıtan ışık gökyüzünü aydınlatır. Bölge hükümdarı sembolü oğlunun kalbine saplayarak düşman eline geçmesini engeller. Böylece Mavi Ejderha  Chuh Ro'nun bedeninde yeniden uyanacaktır.

 

Anka'nı Kalbi ise yine Beakjae'deki Sabi kalesinde belirmiştir. Küçük kızı Seo Ki Ha'ya bebek kardeşini ve kızıl kristali emenat eden kadın saldırganların elinde ölür. Kardeşini sepete koyup gizleyen Ki Ha ise boynunda takılı kolyenin açığa çıkan gücüyle kendinden geçer. Yılankaplumbağa koruyucuları kaleye ulaştığında çok geçtir. Ayrılmak üzerelerken ağlama sesi duyarlar. Buldukları bebeğin anlında bir sembol belirir. Bebek köye gütürülür. Çoğunluğun iddaasına göre dünyanın felaketi olacağına inanılan Siyah Anka'nın işaretini taşımaktadır. Herkesin fikrine karşı çıkan Hyongo onun aynı zamanda anlatılarda sözü edilen ve doğması beklenen krala yardım edecek efsanevi Anka olabileceğini de söyler. Klan başı ikna olur. Zaten Yılankaplumbağa suya hükmeden kılandır. Eğer gün gelir Anka'nın ateşi ortaya çıkarsa onu kontrol edebilecektir. Bebeğe Su Jini adını verirler. Böylece arayışına ve onca döktüğü kana rağmen Hwnchynhae dört sembolden sadece birini, ateş sembolünü eline geçirmeyi başarır.

Yıllar birbirini izler. Koguryo Sarayı'nda 17. kralın günleri sayılıdır. Muhafızlar erkek kardeşi Uh Ji Ji'ne durumu bildirmek için yola düşer. Uh Ji Jio sırada bir atın bakımını yapan çocuğu izler ve henüz çok erken olduğunu dile getirir. Muhafız da bakışlarını kendilerini gören çocuğa yöneltir ve verdiği selamı aynı saygıyla kabul eder. Bu o mu der? Gelecekte tahta çıkacak Dam Deok (Kral Kwang Gae)'dir. Tahtta gözü olan bi diğer kişi ölüm döşeğindeki kralın kızkardeşi adına gelen eşi Yeon Ka-Ryeo'dur. Soyun yasal varis olarak oğlunun tanınmasını arzulamakta ve tapınak baş rahibesinden bu yönde açıklama yapmasını istemektedir. Rahibe herhangi bir olumlu yanıt vermeyince öfke içinde odayı terk eder. Ki Ha tam da bu sırada kapıda belirir ve rahibenin dikkatini çeker. Saatleri sayılı kralın başucunda kızkardeşi vardır. O da kral yıldızının görüldüğü gece doğurduğu kendi oğlu Yeon Ho Gae 'nin en uygun kişi olduğunu söylemektedir. 

Uh Ji Ji yanında çocuk olduğu halde saraya geldiğinde kral hasta yatağından kalkmıştır. Kardeşini sonraki kral olarak duyurur. Huzuruna getirilen ve kral yıldızıyla doğduğu söylenen Dam Deok'a ulusu birleştiren kral olabilmesini yolunu açacak muhafız sembollerini taşıyan kimseleri bulmasını vasiyet eder. 384 yılında Ji Ji, Kral Go Guk Yang olarak taç giyer. Kendi oğlu Yeon Ho-Gae 'nin tahta geçirme şansını kaybeden prensesin vazgeçmeye niyeti yoktur. Şüpheli kanını öne sürer her defasında. Çünkü şimdiki kral kraliçe anneleri Çin'e esir düşüp 13 yıl sonra dönebildiğinde yanında getirdiği çocuktur. Dolayısıyla kral kanı taşımadığını düşünen fazlaca kişi vardır. Yeni kral varisine O'nu çağıracağı güne kadar dikkat çekmemesi ve sivrilmemesini salık verir. Askerlerin çalışmalarını uzaktan izleyen Dam Duk kim olduğundan habersiz kuzeni Yeon Ho-Gae ile tanışır. Aynı şey karşı taraf için geçerli değildir. Tamamen prense bilinçli şekilde yaklaşmıştır. Ancak ondan sonraki her karşılaşmalarında çocuğa dostça davranır. Tapınak rehibesi olarak alınan Ki Ha ise aslında Hwnchynhae lideri tarafından bir yandan zorla karanlık büylerle büyülenirken bir yandan da onun adına casusluk yapmakla görevlendirilmiştir. Dam Deok'la aynı kaderi paylaşıp kral yıldızının parladığı gece doğan Yon Ho Gae'yi izleyecektir. Yazgıyı değiştirecek kişi ise bir zamanlar Kajin iken artık O'nun ruhunu taşıyan Ki Ha'dır.


Kiha'nın yolu geceleri gizlice kütüphanede kitap okuyan Dam Deok'la kesişir. Prens, halasının beklentilerinin, yönetimdeki soyluların dilinde dolanan şaibeli taht durumlarının farkındadır. Her ne kadar babası geçmişte yaşadıklarını anlatmışsa da insanlar inanmak istedikleri şeylere ve dedikodulara devam etmektedir. Taht oyunlarını ya da veraset mücadelesinin gölgesinde tek avuntusu sıkça buluşup birlikte çalıştığı Kiha'dır. Kral babasının bozulan sağlığı için endişe eder. Şifalı bitki arayışında çözüm bulmaya uğraşır. Zaten bunun için de eğitilen Kiha kralı muayane eder ve zehirlendiği sonucuna ulaşır. Faili aramasına gerek yoktur. Zekidir. Halasını çağırtır. Onu itiraf ettirebilmesinin tek yol vardır. Oğlu Yon Ho Gae'yi tutuklatır. Zehir için ödenen kraliyet altınlarını verebilecek kişinin kim olabileceğini sorar. Planı ortaya çıkan kadın delil için getirdiği zehiri içip can verir. Bundan sonra her ne kadar Dam Deok halasının krala düzenlediğ komplonun gizli kalacağı ve ailenin onurunun korunacağı sözünü verse de Yeon Ho-Gae annesinin ölümünde Dam Deok'u sorumlu tutar ve O'nu yegane rakibi, düşmanı kabul eder. Yıllar birbirini izler. Çocuklar birer yetişkin olur...


The Story of the First King's Four Gods / Legends Şarkı Sözleri ve Türkçe Çevirisi İçin Tıklayınız


NOTLAR:

- Dizinin asıl konuya geçişi neredeyse 3-4 bölüm sonrası. Şahsen bu kısmı beni hayli yordu ve sıktı. Ancak olayın anlaşılması ilk bölümlerdeki ayrıntılara bağlı. İlerisi için biraz tahammül edin siz de:)

 

- Dizinin müziklerinde birçok animeyede besteler yapan Joe Hisaishi'nin imzası bulunuyor. Arko fon müziklerinden "Kiha - Destiny" gönlümde ayrı bir yer tuttu.

 

- DBSK (TVXQ) grubunun albümde seslendirdiği "Thousand Year Love Song" u uzun süre mp3'ümde tekrarlı şekilde severek dinlemiştim.

 

- Bae Yong Jun dizi çekimlerinin bitiş aşamasında attan düşüp yaralanmış sonrasında ödül törenine koltuk değnekleriyle katılmak zorunda kalmıştı.

 

- Hikayeyi izleyince ilki 2019'da çekilen (İkincisi 2023'e tarihlenmiş) Arthdal Chronicles aklıma geldi. Orada da Kore'nin kabile dönemi anlatılıyor.

 

- Dizi 2007'den olunca Yoo Seung-Ho gibi şimdilerin arz-ı endam eden Hallyuu dalgasının parçası olmuş ünlülerini çocuk oyuncu olarak izleme imkanı bulabiliyoruz:) 


 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder